Display strategieën voor voeding
& dranken in supermarkten


In hyper- en supermarkten, en in gemakswinkels, willen merken voeding en dranken hun aanbod op de best mogelijke manier verkopen. In-store marketeers gebruiken diverse merchandising instrumenten te presenteren en de verkoop te verhogen en te sturen op het beslissende moment van aankoop. Het potentieel is groot, maar hoe maak je succesvolle merchandising voor voeding en dranken in grootschalige distributie? Uitleg met voorbeelden.

1 000 woorden


Sinds 1921 stelt ALBERT MÉNÈS een assortiment fijne kruidenierswaren voor. Deze boetiekstijl winkelrekken versterken het exquise assortiment in hyper- en supermarkten ©Pilotes

Een merchandising materiaal is vaak het eerste contactpunt tussen consument en merk. Ze zijn een must-have voor elk merk dat via de fysieke retail verkoopt. Meestal bieden de merkfabrikanten ze aan hun retail klanten aan, omdat die laatste soms beperkt zijn in tijd.

De merchandising initiatieven zijn een win-win voor zowel merk als retail. Ze maken de winkelruimtes dynamisch en minder voorspelbaar. En ze hebben een positief effect op winst, onder meer door impulsaankopen te stimuleren en het koopgedrag te ortienteren in de richting van de keuze die marge opleveren. Tegelijk krijgen een merk de gelegenheid om zijn assortiment te organiseren, te presenteren, en dus om op te laten vallen. En dan gebeurt het wonder: zien is kopen en massa is kassa.

Zelfdragende (of autonome) merchandising materialen en productdisplays kunnen 100% op maat gemaakt worden. De oplossingen zijn divers, evenals de gebruikte technieken en materialen. Bij Pilotes passen we ze aan het imago en de richtlijnen van het merk en het product aan, maar ook aan de context en marketingdoelstellingen.

Dit aanpasbaar frame voor MICHEL & AUGUSTIN wordt met vier magneten onderaan de winkelschappen bevestigd. Uitgerust met twee schapstoppers voor extra zichtbaarheid in de zuivelafdeling ©Pilotes

Sinds vele jaren vertrouwen diverse voedsel- en drankproducenten ons het ontwerp en de realisatie toe van merchandising- en POS display oplossingen. We delen graag onze ervaringen en enkele tips.

Voordat we overgaan tot voorbeelden, kijken we eerst naar de doelstellingen die merchandising nastreeft.

Voor je verder gaat

Door verbeelding aan industriële knowhow te koppelen, creëert en maakt PILOTES permanente en multi-materiaal point-of-sale oplossingen en meubilair, 100% op maat van de unieke, in-store of merchandising opportuniteiten en uitdagingen van merkfabrikanten en retailbedrijven. Door het productaanbod doeltreffend en eenvoudig te sublimeren, bevorderen we zichtbaarheid, aantrekkelijkheid en verkoop. Als familiebedrijf sinds 1996, bieden we tegelijk sterke ecologische en maatschappelijke meerwaarden.

1. De sesam tot grootschalige distributie

Het schap van waar u verkoopt heruitvinden is een efficiënte wijze om de winkelervaring van uw gamma te bevorderen, om aandacht van consumenten te trekken en om ze te helpen bij het nemen van beslissingen. Hier is een voorbeeld voor Chocolatier Galler, een muur van kleur en smaak, keurig georganiseerd ©Pilotes

Om een plaatsje op de winkelschappen te veroveren, is een echte innovatie op het gebied van merchandising een mogelijke strategie. En het ontwikkelen van een originele of succesvolle merchandising oplossing begint met een goed gesprek met de inkopers van de detailhandel. Door zijn merchandising prioriteiten te ondersteunen, krijgt een merk meer kansen om meer winkelbezoekers naar zijn voeding of dranken te lokken.

2. De verkeersdrempels die shoppers doen vertragen

Om winkelbezoeker te laten stoppen voor een ander merk dan ze gewend zijn, gebruiken merchandising specialisten opmerkelijke productdisplays.

Aangezien de ogen van de shopper altijd gericht zijn op het aanbod, zet display wat er te koop is in scène. Met vormen, materiaalgebruik en kleuren creëren ze een unieke visuele ervaring in de winkel.

Het display is best groot genoeg om de aandacht te trekken, maar dat gaat nooit ten koste van andere producten. De magishe balans tussen product, branding, materiaalkeuze en beelden is een pittige uitdaging.

3. Maak het assortiment toegankelijk

Zorg ervoor dat de winkelbezoekers de producten met vetrouwen kunnen vastnemen. En als het display in een winkel met hoge volumes staat, zorgen de displaymakers er best voor dat het er van maandag tot zaterdag goed uitziet zonder voortdurend te worden heraangevuld.

Gerelateeerd artikel --> De POS materialen om winkelrekken in te richten

4. Verleid nieuwe klanten

Een hypermarkt verkoopt gemiddeld 100.000 referenties, een supermarkt 50.000. Als je iets nieuws introduceert, hoe val je dan vanaf het begin op? Deze koffer is de ideale oplossing voor de introductie van BIOTONA's premium Japanse groene thee: een vaste toegewezen ruimte + het frame doorbreekt de eentonigheid + een helder kleurenpalet voor maximale impact ©Pilotes

Om marktpenetratie te verhogen – of om nieuwe shoppers te overtuigen, is het van belang voeding en dranken in displays, zoals bv. in een vloerdisplay, buiten zijn vaste afdeling wordt geplaatst. Een tweede plaatsing helpt om prospecten aan te trekken die het artikel nog niet kennen.

5. Verkoop meer aan winkelbezoekers

Om effectief te zijn voldoet visual merchandising best aan een aantal voorwaarden. Door effectieve presentaties kunnen klanten ertoe worden aangezet meer te kopen, bijvoorbeeld:

  • maak het de winkelbezoekers makkelijker om te vinden wat ze zoeken
  • verbeter de leesbaarheid van de winkelschappen
  • plaats nieuwigheden en keuzes met hogere marges voor het voetlicht
  • stuur vertrouwen en keuze in een self-service context
  • moedig impulsaankopen aan
  • wanneer het te maken krijgt met een wijzigende voorkeur van consumenten, kan een merk creatief zijn met hun display initiatieven

Hoewel er geen pasklare oplossing bestaat, geldt er één algemeen principe: merchandising houdt rechtstreeks verband met winst. Het direct en indirect potentieel van merchandising is groot. Het presenteert voeding en dranken in de best mogelijke omstandigheden en verhoogt zijn stopping power.

Dez praktisch on-shelf productdisplay voor BONDUELLE komt met de belofte om de verkoop te stimuleren voor haar nieuwe gamma heerlijke spreads. Het creëert een voorbehouden ruimte voor het merk, extra-zichtbaarheid en een maximale impact.

Een lineaire shop-in-shop is het meest prominente merchandisingmateriaal. Zij voegen waarde toe aan een assortiment, geven de winkelschappen meer dynamiek, vergemakkelijken de organisatie en lay-outs in supermarkten.

Een schapstopper is het ultieme materiaal voor extra-zichtbaarheid op de winkelschappen. Het trekt de aandacht van passanten, communiceert een nieuwigheid of een activatie, segmenteert voeding en dranken en draagt bij tot de algemene aantrekkelijkheid van het winkelschap.

Deze modulaire en dynamische shelf-on-shelf productdisplays omkaderen het gamma van MICHEL & AUGUSTIN in de vers- en kruideniersafdeling van supermarkten.

Om de inspanning op het vlak van merchandising tot een succes te maken, voeldoen ze best aan aantal voorwaarden. Ten eerste worden ze best aangepast aan de context en de locatie in de winkel. Vervolgens worden de oplossing ontwikkeld in overeenstemming met de uitgestalde producten. Niet elke techniek is geschikt voor alle winkels en locaties. De keuze van de juiste plaats voor een display is essentieel, samen met de juiste oplossing voor de producten en de marge die ze genereren.

Juni 2022 — bh


Wenst u uw visuele merchandising en verkoop in supermarkten te ontwikkelen? Neem vandaag contact op. Samen vinden we de beste oplossing voor uw voedings- of drankenmerk.

Deze website gebruikt GDPR-conforme analyse om uw ervaring te verbeteren.  Vertel me meer
Begrepen