Zo kies je het juiste materiaal
voor uw retail display
+ tips + voorbeeldenSet de dégustation en bois, métal, verre, cuire et plastique
Degustatie set voor Brown Forman uitgevoerd in hout, leder, glas en kunststof
H

out, metaal, kunststof, glas, ... wanneer u een point-of-sale (POS) of retail display oplossing overweegt, is het goed na te denken over de geschiktheid van de materialen.

Er zijn veel verschillende factoren waarmee rekening kan worden gehouden. Laten we daar eens naar kijken ...

Voor je verder gaat

Team Pilotes is gespecialiseerd in het creëren, ontwerpen en produceren van point-of-sale displays, retail meubilair en merchandisingoplossingen, 100% op maat van de instore projecten van retail en merken. En omdat we begaan zijn met klimaat en milieu, analyseren we de levenscyclus van elk project met als doel zijn impacts te verminderen. 🌍🌿

Zet uw meest creatieve beentje voor!

Materiaalkeuze voor POS display zorgt ervoor dat een merk uitstijgt boven de het visuele rumoer van de winkel. Of het verankert een buitengewone visuele ervaring in de hoofd van winkelbezoekers!

Uw retail display is de uitdrukking van uw creatieve kracht. Uw display wil vooral niet saai zijn! Materialen kunnen suggereren, inspireren of een vleugje authenticiteit toevoegen. Ze kunnen vakmanschap, waarde, emoties en betekenis uitdragen. Sommige materialen staan voor weelde, extravagantie of dynamiek. Anderen stralen warmte en verlangen uit, of zuiverheid en duurzaamheid. Een detail van de verpakking kan inspireren om de juiste sfeer te bereiken.

Sommige display materialen zouden niet succesvol zijn zonder de juiste verlichting. Verlichting kan helpen om de materialen en kleuren te doen knallen!

Een goedgekozen materiaal-mix, afgestemd op het DNA van het merk, dompelt de shopper onder in de leefwereld van het product. Of het product medium, high-end of luxueus is, coherente kleuren en materialen maken retail display effectief voor uw doelgroep.

Kostprijs

De algemene opvatting is dat hoe duurzamer een materiaal is, deste meer het kost - met karton meestal als goedkoopst, gevolgd door kunststof, hout en vervolgens metaal. De realiteit is echter complexer dan dat, omdat de selectie afhankelijk is van de functie en de gewenste levensduur van het materiaal, de productieprocessen die het moeten doorlopen, hoe makkelijk het geassembleerd kan worden, ...

Vooraleer de kost van grondstoffen te overwegen, wordt best gekeken naar de voorwaarden om te voldoen aan de creatie briefing.

Gewenste levensduur en duurzaamheid

Naast een onderscheidende visuele ervaring, kan materiaalkeuze u helpen te voldoen aan een aantal technische doelstellingen die worden opgelegd door de context. Let onder meer op de beoogde levensduur die een display geacht wordt te hebben, zonder dat herstelling nodig is.

Tijdelijke of promotionele POS displays, soms ook wel kartonnen displays genoemd, worden gebruikt als onderdeel van kortstondige activaties, zoals wekelijkse verkooppromoties. Ze slijten relatief snel en raken gemakkelijk beschadigd. Ze zijn bedoeld om de promotie te presenteren of om het aanbod te dramatiseren gedurende een korte periode .

Daarentegen worden duurzamere materialen verkozen voor permanente POS displays. Kunststof gaat lang mee, maar vervaagt of barst uiteindelijk. Hout is een veelzijdig materiaal dat kan gebruikt worden in semi-permanente en permanente POS displays. Metaal zorgt voor mechanische stevigheid. Het gaat meerdere jaren mee en is geschikt voor langdurige instore installaties.

Gewenste sterkte, gebruik en gewicht van de uitgestalde producten

Steeds met de doelstelling de hoeveelheid verbruikte materialen te verminderen (en dus de kosten te drukken), wordt materiaalkeuze bepaald door de capaciteit van een retail display om de functies uit te voeren waarvoor het is ontworpen. Het gewicht van de uitgestalde producten wordt zorgvuldig overwogen bij de ontwikkeling van het ontwerp, de structuur, de assemblages en de materiaalkeuze.

Geef uw POS producent waar mogelijk fysieke producten om te testen op prototypes. We laten zwaardere producten meerdere dagen op een prototype staan om er zeker van te zijn dat deze het gewicht draagt!

Ook is het van belang dat de winkelbezoeker een product probleemloos uit een display kan halen, altijd in onberispelijke staat, ook al werd deze reeds vele malen heraangevuld.

Assemblage voorwaarden

Door POS display plano (flat-pack) te verpakken kan aanzienlijk bespaard worden op logistieke kosten (stockage, transport, ...).

We voorzien ze met duidelijke assemblage instructies. Wordt de assemblage uitgevoerd door winkelmedewerkers of ervaren merchandisers? Let erop dat sommige materialen beter aangepast zij aan de diverse voorwaarden.

Kartonnen displays worden makkelijk beschadigd en vereisen een voorzichtige assemblage. Kunststof daarentegen is moeilijker te beschadigen. Om hout goed te assembleren, is een zekere handigheid vereist. Hoewel het zeer moeilijk te beschadigen is, vraagt metaal vaak meer kracht om te monteren. Displays van hout of metaal zijn ook vrij zwaar, waardoor transportkosten kunnen oplopen.

Context van de beoogde winkelformule en afdeling

Een etalage display hoeft niet te worden ontwikkeld om intensief gebruik te weerstaan. Maar op een zonnige dag bereiken sommige etalages temperaturen van wel 100 graden, waardoor assemblages, kunststoffen, prints en kleuren onder stress komen te staan.

De context van de beoogde winkelformule, de gebruiksintensiteit en het verwachte toezicht worden in aanmerking genomen bij de keuze van de materialen.

Weerstand tegen weersomstandigheden wordt overwogen voor retail display dat buiten gebruikt wordt.

Ontwerp

Niet alle materialen zijn geschikt om te voldoen aan de vooropgestelde voorwaarden. De beste oplossing is dan een goed-gekozen ontwerp dat verschillende materialen samenbrengt, zoals een metalen constructie dat zorgt voor stevigheid voor kunststof legborden en bedrukte panelen.

Normen en voorschriften

Sommige winkelcentra, zoals in luchthaventerminals, hebben veiligheidsstrategieën ontwikkeld voor materialen die in POS display verwerkt worden. De belangrijkste beantwoorden aan de veiligheidsvoorschriften voor elektrische installaties en aan de EU-classificatienorm 13501-1, waarbij materialen in 7 klassen worden gerangschikt ivm. hun brandgedrag.

Ecodesign en recyclage

Zonder afbreuk te doen aan de effectiviteit of de wenselijkheid van de initiatieven, beoogt eco-design de gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken.

De inspanningen van de POS industrie hebben geleid tot een aantal operationele aanbevelingen voor ecodesign van POS display, onder meer:

  • verminder de hoeveelheid materialen voor dezelfde doeltreffendheid
  • voorkeur voor gerecycleerde en recycleerbare materialen
  • verleng de gebruiksduur
  • houdt rekening met de milieueffecten van de gebruikte materialen
  • demontage instructies om het sorteren en het recyclen te vergemakkelijken
  • voorzien van herstel en na-verkoop diensten

Welke materialen worden gebruikt voor een permanente retail display?

Vanaf het vroegste stadium van het ontwikkelingsproces begeleidt uw POS producent u bij de selectie van materialen en fabricageprocessen. We vermelden enkele van de meest gebruikte materialen:

Metaal

Alle soorten metaal, die bekend staan om hun stevigheid en duurzaamheid, worden gebruikt om solide, soms onzichtbare, structuren te creëren. Epoxy afwerking wordt gebruikt om deze onderdelen te beschermen en te verfraaien.

Kunststoffen

PMMA, PS, PC, ABS, PE, PET zijn kunststoffen met verschillende kenmerken op het gebied van weerstand, sterkte en transparantie. Ze zijn er in alle afwerkingen: kleurloos, doorschijnend, diffuus, mat, glanzend of satijn, ... om er maar enkele te noemen.

Hout

Hout wordt gebruikt voor zijn stevigheid, maar vooral voor zijn luxe en warme uitstraling. Hout kan worden vernist, gelakt of gecoat met een decor, zoals folie, melamine, laminaat of fineer. Ontdek hier meer toepassingen en voorbeelden van houten POS materialen.


Hebben de voordelen van POS display uw interesse gewekt? Neem nu contact op, we bespreken graag de mogelijkheden voor uw product.

Datum: Juli 2020 — bh